Wiśnie w żelu z amaretto

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaki lata zamknięte w słoiczkach. Bardzo pyszne wiśnie w żelu czyli inaczej domowa frużelina-doskonała na zimę do ciast, tortów, naleśników czy gofrów. Tymi wiśniami możesz polać nawet waniliowe lody! Dodatek amaretto podkręca smak-proszę z niego nie rezygnować. Smakują wybornie a ich przygotowanie nie jest pracochłonne …no może samo drylowanie :D
Podany przepis jest na 1 kilogramową porcję wiśni.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych soczystych wiśni
    2 szklanki cukru
    1 cytryna
    2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej –zależy jak soczyste są wiśnie
    50 ml amaretto
    50 ml zimnej wody - do rozrobienia mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Wiśnie w żelu z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wydrążone wiśnie przełożyć do garnka z grubym dnem zasypać cukrem, zostawić na dwie godziny aby puściły sok, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszać.

    Wlać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz amaretto, zagotować.

    Mąkę zmieszać z zimną wodą i dodać do gotujących się wiśni, energicznie wymieszać - powinien powstać kisiel.

    Przełożyć frużelinę do wyparzonych czystych słoików od razu zakręcać i gorące wkładać w gruby koc. Nie ma potrzeby pasteryzować .

    Po wystudzeniu wynieść do spiżarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować