Wisienki w syropie

4.49 (169 ocen)

  • 50 min

Syrop jako dodatek do herbatki, piwa, a wisienki do ciast i różnych deserów

  • 50 min

Składniki:

  • 5 kg drylowanych wiśni
    2 kg cukru
    dodatkowo : 1kg cukru na każdy 1 litr soku z wiśni
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy

Wisienki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiśnie w syropie 1. Drylowane wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Odcedzamy sok, wiśnie przekładamy do dużego garnka. Do odcedzonego soku dodajemy cukier w proporcji 1 litr powstałego soku - 1 kg cukru i zagotowujemy. Zalewamy wrzącym sokiem wiśnie i odstawiamy do następnego dnia na 12 godzin. Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy 3 dni. Na trzeci dzień wiśnie wkładamy do czystych słoików, zalewamy sokiem i słoiki pasteryzujemy około 15 minut.

Porady

Doskonały dodatek do ciast, deserów i napojów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować