A u nas w domu już wiosennie. Żonkile, żółte podkładki, jajka...Pomyślałam o sałatce i tak też zrobiłam. Może być wielkanocna. Jest lekka i pożywna.Polecam.
20 min
Składniki:
seler naciowy
3 jajka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki małych marchewek z puszki
4 plastry boczku surowego
papryczka chilli, szczypiorek, roszponka, sól, pieprz, tymianek, oliwa z oliwek, sok z 1/2 cytryny
Wiosenna sałatka z selerem naciowym i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler naciowy pokroić na 2 cm kawałki i sparzyć wrzątkiem, trzymać pod przykryciem, odcedzić. Polać wyciśniętym sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, posolić,zamieszać.
Dodać ugotowane i pokrojone na ćwiartki jajka, marchewki, kukurydzę, roszponkę, szczypior i pokrojone chilli. Delikatnie wszystko wymieszać.
Podsmażyć boczek i powkładać w sałatkę.
Oprószyć tymiankiem.
Komentarze