Wieżyczki ryżowe z łososiem

0 (0 ocen)

To proste, a zarazem pyszne i pełnowartościowe danie. Wieżyczki doskonale nadają się na specjalne okazje. Delikatny, soczysty łosoś doskonale komponuje się z ryżem i warzywami.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 100g białego ryżu,
    • 3 łyżki czerwonego ryżu,
    • 200 g łososia norweskiego,
    • 1 marchew,
    • 1/3 szklanki zielonego groszku ( u mnie mrożony),
    • 0,5 szklanki bulionu,
    • Sok z cytryny,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • 1 ząbek czosnku,
    • Olej do smażenia,
    • Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wieżyczki ryżowe z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • po porcjowany ryz 1. Ryż biały oraz brązowy gotujemy oddzielnie na sypko. Ugotowane łączymy ze sobą. Ewentualnie delikatnie doprawiamy do smaku. Jeszcze ciepły przekładamy do 4 przygotowanych obręczy.
  • nałożenie ryby 2. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w kostkę , oprószamy przyprawami i smażymy na oleju. Gotową rybę odsączamy delikatnie z tłuszczu i wykładamy na poporcjowany ryż.
  • przygotowanie warzyw 3. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Dodajemy do niego starte warzywo , groszek oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Całość chwilkę razem obsmażamy, a następnie podlewamy bulionem. Ogrzewamy do momentu jak warzywa będą miękkie, a bulion odparuje. Doprawiamy do smaku.
    Przygotowane warzywa wykładamy na łososia. Całość dokładnie ugniatamy i wyjmujemy z obręczy. Podajemy oprószone natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Marchewka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować