To proste, a zarazem pyszne i pełnowartościowe danie. Wieżyczki doskonale nadają się na specjalne okazje. Delikatny, soczysty łosoś doskonale komponuje się z ryżem i warzywami.
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 100g białego ryżu,
• 3 łyżki czerwonego ryżu,
• 200 g łososia norweskiego,
• 1 marchew,
• 1/3 szklanki zielonego groszku ( u mnie mrożony),
• 0,5 szklanki bulionu,
• Sok z cytryny,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Świeżo mielona sól morska,
• 1 ząbek czosnku,
• Olej do smażenia,
• Natka pietruszki do dekoracji
Wieżyczki ryżowe z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż biały oraz brązowy gotujemy oddzielnie na sypko. Ugotowane łączymy ze sobą. Ewentualnie delikatnie doprawiamy do smaku. Jeszcze ciepły przekładamy do 4 przygotowanych obręczy.
2.Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w kostkę , oprószamy przyprawami i smażymy na oleju. Gotową rybę odsączamy delikatnie z tłuszczu i wykładamy na poporcjowany ryż.
3.Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Dodajemy do niego starte warzywo , groszek oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Całość chwilkę razem obsmażamy, a następnie podlewamy bulionem. Ogrzewamy do momentu jak warzywa będą miękkie, a bulion odparuje. Doprawiamy do smaku.
Przygotowane warzywa wykładamy na łososia. Całość dokładnie ugniatamy i wyjmujemy z obręczy. Podajemy oprószone natką pietruszki.
Komentarze