1.Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier+cukier waniliowy i miksujemy do rozpuszczenia się cukrów. Do bezy dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
2.Na sitko wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Przesypujemy wszystko do masy jajecznej i miksując dodajemy olej. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut i pieczemy w 180st.
Po upieczeniu studzimy.
3.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy żeby wystygła. Śmietankę 30% wlewamy do naczynia i miksujemy. Dodajemy cukier, kawę i miksujemy na sztywno. Gdy żelatyna będzie żelująca wlewamy całość i miksujemy chwilę do rozprowadzenia.
4.Biszkopt kroimy na pół i przekładamy na przemian. Bita śmietana, pokrojone brzoskwinie, drugą połówkę ciasta, bita śmietana i brzoskwinie do dekoracji.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Porady
Można włożyć torcik na ok. 2 godz. do zamrażalnika.
Komentarze