Pachnący ziołami, pyszny chlebek z niezwykle chrupiącą skórką :) szkoda tylko, że tak szybko znika... :)
2 godz. 40 min
Składniki:
150 g zakwasu żytniego
200 g mąki pszennej typ 500
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki żytniej
50 g mąki owsianej
15 g drożdży
180 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
jajko do posmarowania
zioła do posypania (opcjonalnie)
Wielozbożowy chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Aktywny zakwas wymieszaj z ciepłą wodą i drożdżami, stopniowo dodaj mąkę, sól i cukier. Zagnieć ciasto (powinno być dość gęste) i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie przełóż chleb do wysmarowanej formy lub uformuj bochenek bezpośrednio na blaszce, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do rośnięcia na 30 min. Przed włożeniem do piekarnika, chleb posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi ziołami lub nasionami ( np makiem, słonecznikiem lub siemieniem lnianym). Piecz w rozgrzanym do 180-200 C piekarniku przez ok. 1 godzinę.
Komentarze