Wielozbożowy chleb na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pachnący ziołami, pyszny chlebek z niezwykle chrupiącą skórką :) szkoda tylko, że tak szybko znika... :)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego
    200 g mąki pszennej typ 500
    100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    50 g mąki żytniej
    50 g mąki owsianej
    15 g drożdży
    180 ml wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    jajko do posmarowania
    zioła do posypania (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Wielozbożowy chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowych chleb do pieczenia 1. Aktywny zakwas wymieszaj z ciepłą wodą i drożdżami, stopniowo dodaj mąkę, sól i cukier. Zagnieć ciasto (powinno być dość gęste) i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

    Po tym czasie przełóż chleb do wysmarowanej formy lub uformuj bochenek bezpośrednio na blaszce, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do rośnięcia na 30 min. Przed włożeniem do piekarnika, chleb posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi ziołami lub nasionami ( np makiem, słonecznikiem lub siemieniem lnianym). Piecz w rozgrzanym do 180-200 C piekarniku przez ok. 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Siemię lniane Słonecznik Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować