Wielkanocne królisie - ciasteczkowe lody na patyku

  • wyświetlono: 189 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszna wielkanocna słodycz - czekoladowe małe co nieco cieszy oko każdego!

kada
  • 10 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

180 g biszkoptu kakaowego (może być mrożony )
2 duże łyżki nutelli
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka masła orzechowego

250 g białej czekolady
100 g masy cukrowej białej
kolorowe barwniki spożywcze
czarny pisak spożywczy
kolorowa posypka maczek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocne królisie - ciasteczkowe lody na patyku

  • 1. Odmrażamy biszkopt, kruszymy i rozdrabniamy blenderem. Użyłam mrożonych resztek biszkoptu , które zostały mi po pieczeniu tortu. Jeśli nie mamy takich - pieczemy biszkopt kakaowy z 3 jajek z ulubionego przepisu,
  • 2. Przekładamy biszkopt do miski i dodajemy nutellę, serek i masło orzechowe. Wyrabiamy ręką do połączenia składników. Gdy mamy za suche ciasto dodajemy wiecej serka mascarpone a gdy jest za mokre wiecej wiórków biszkotowych.
  • 3. Z ciasta formujemy owalne spłaszczone kształty lodów.
  • 4. Rozpuszczamy ok 4 kosteczki czekolady w mikrofali. Zanurzamy w niej czubek drewnianego patyczka do lodów i wciskamy w lody. Wkładamy do zamrażarki na 10 minut,
  • 5. Przygotowujemy polewę czekoladową - rozpuszczamy resztę czekolady w mikrofali do płynnej konsystencji co jakiś czas mieszając.
  • 6. Oblewamy schłodzone lody czekoladą, trzymamy za patyczek i łyżeczką polewamy z obu stron. Czekamy , aż czekolada lekko stężeje i odkładamy lody na tackę. Chłodzimy w lodówce.
  • 7. Przygotowujemy ozdoby z masy cukrowej : wałkujemy białą masę i wycinamy nożykiem kształt uszek, możemy wspomóc się odpowiednią foremką ale niejest to konieczne. Formujemy pyszczki kroliczków i przyklejamy resztką rozpuszczonej czekolady, która zostanie nam po oblaniu lizaczków. Barwimy resztę masy cukrowej na pastelowe kolorki i wykonujemy z niej środki uszów, kokardki, noski, kwiatuszki. Przyklejamy na czekoladę. Pisakiem spożywczym malujemy oczka. Część lizaków możemy udekorować zabarwioną czekoladą oraz posypką. Trzymamy w lodówce do 3 dni. Smacznego!

Porady

Jesli nie posiadamy pisaka spożywczego , możemy użyc rozpuszczonej ciemnej czekolady do narysowania oczek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocczekoladowena patykukróliczkiCiasteczkowe lizaki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kokosowo-brzoskwiniowe Lody Na Patyku

Dodane przez: PolskaGotuje

Kokosowo-brzoskwiniowe Lody Na Patyku

Idealne na lato, z grillowanymi...

Nawet świnka morska lubi bananowe lody ;)

Dodane przez: karolina_wodnik

Jogurtowo-bananowe lody na patyku

Nie potrafię pozbyć się słodyczy...

Lody wiśniowe na patyku

Dodane przez: Anyzkowo

Lody wiśniowe na patyku

Bardzo orzeźwiające

lody truskawkowe

Dodane przez: Anitka0804

Lody truskawkowe na patyku

Pyszne domowe lody na patyku, mocno...

Lody ciasteczkowe

Dodane przez: aneczka791

Lody ciasteczkowe

Kremowe lody dla miłośników słodkości...

Truskawkowe lody na patyku

Dodane przez: Ola1984

Truskawkowe lody na patyku w polewie

Te lody są zdrowe, bo przygotowane...