Wiekowy drożdżak

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten przepis przechodzi w mojej rodzinie z pokolenia, na pokolenie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 kg mąki tortowej
    10 dag drożdży
    1 masło śmietankowe
    12 całych jaj
    1,5 łyżki soli
    0,75 kg cukru
    150 g rodzynek
    aromat cytrynowy (do smaku)
    0,5 szklanki oleju
    4,5 szklanki mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Kruszonka:
    3 szklanki mąki
    1 margaryna zwykła
    0,75 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiekowy drożdżak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. Ciasto:
    Przesiać mąkę przez sito do dużej misy po czym na środku zrobić dołek. Do małego naczynia odlać szklankę letniego mleka, wkruszyć drożdże i 2 łyżki cukru, rozpuścić je w mleku, nastepnie wlać do dołka. Odczekać aż drożdże w mące zaczną rosnąć. Resztę mleka podgrzać, rozpuścić w nim cukier, masło i sól, dodać to do misy z rozpuszczonymi drożdżami. Wrzucić rodzynki i dodać aromat (do smaku). Wszystko dokładnie wyrobić, długo, a pod koniec wlać olej i dalej wyrabiać, aż ciasto przybierze konystencję ciągnącej się masy. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć na nie ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na pół godz. Potem ubić jajko w kubku, pędzelkiem posmarować ciasto i posypać kruszonką.
    Kruszonka:
    Dodać składniki i zagnieść. Ciasto piec ok. 1 godz w temp. 180stopni.

Porady

Ciasto smarujemy jajkiem, po to aby kruszonka nie spadała. To ciasto można przygotować również z farszem jako makowiec lub z białym serem a nawet marmoladą lub powidłami. Mąka ziemniaczana sprawia że ciasto ma ładniejszy kolor i nie kruszy się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować