Wegańska sałatka z komosą ryżową i świeżym ogórkiem

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszna, lekka sałatka z komosą ryżową i ogórkiem. Pojawia się w niej również papryka, cebulka dymka, czy pikantne kiełki rzodkiewki. Warzywa, które wspólnie tworzą fajną kompozycję smakową, a z dodatkiem zielonego złota czyli oleju z pestek dyni, sprzyjają nie tylko zdrowiu, samopoczuciu, ale i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g komosy ryżowej
    1 duży ogórek sałatkowy
    1 papryka fioletowa lub zielona
    1 cebula dymka
    garść kiełek rzodkiewki
    2 łyżki oleju z pestek dyni
    1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Dodatki

Wegańska sałatka z komosą ryżową i świeżym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę dokładnie płuczemy na gęstym sitku pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki saponiny. Wsypujemy do garnka z zimną wodą, w proporcji 1:2 (porcja komosy na dwie porcje wody), doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, aż pojawią się białe sprężynki. Zostawiamy do ostygnięcia.

    Warzywa myjemy. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tak samo kroimy paprykę, dymkę siekamy.

    Pokrojone warzywa, kiełki i ostygniętą komosę przekładamy do miski, polewamy olejem z pestek dyni i octem jabłkowym, doprawiamy do smaku, mieszamy.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować