Warstwowa sałatka jajeczna z tuńczykiem, porem, sałatą i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w drobna kostkę. Żółtka ścieramy na tarce.
Rzodkiewkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Sałatę myjemy osuszamy i kroimy w paski. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy jogurt z majonezem i chrzanem. Dodajemy pieprz i sól.
W szklanej misce układamy po kolei następujące warstwy: białka, tuńczyk, por, rzodkiewka, ogórki, czerwona cebula, kukurydza, sos, sałata, żółtka.
Komentarze