Warstwowa sałatka jajeczna z tuńczykiem, porem, sałatą i rzodkiewką

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Taka sałatka dobrze sprawdzi się jako przystawka na różnego rodzaju uroczystości lub jako smaczne śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    6 jajek
    1 por
    1 czerwona cebula
    1 pęczek rzodkiewki
    1/2 główki sałaty masłowej
    1/2 puszki kukurydzy
    4 ogórki kiszone
    150 gram jogurtu naturalnego
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka chrzanu
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka warstwowa

Warstwowa sałatka jajeczna z tuńczykiem, porem, sałatą i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w drobna kostkę. Żółtka ścieramy na tarce.

    Rzodkiewkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Sałatę myjemy osuszamy i kroimy w paski. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

    Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy jogurt z majonezem i chrzanem. Dodajemy pieprz i sól.

    W szklanej misce układamy po kolei następujące warstwy: białka, tuńczyk, por, rzodkiewka, ogórki, czerwona cebula, kukurydza, sos, sałata, żółtka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować