Drożdżowy warkocz z nadzieniem twarogowym

  • wyświetlono: 106 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepyszne drożdżowe bułeczki idealne o każdej porze dnia :) Mimo tego, że opis ich przygotowania jest długi, to wcale nie jest trudno je przygotować ;) cała moja rodzinka zajadała się nimi ze smakiem - są puszyste, delikatnie śmietankowe, mięciutkie - rewelacyjne ! :)

2017-07-01ab
  • 6 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

Składniki na 5 keksówek:
1/2 litra mleka
3/4 szklanki cukru (150g)
1 łyżeczka soli
900 g mąki pszennej tortowej
50 g drożdży
150 g masła lub 1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka

NADZIENIE:
300 g twarogu
90 g mleka w proszku (1 szklanka)
50 g cukru pudru
1 jajko

sezamu do posypania po wierzchu

mleko do posmarowania

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowy warkocz z nadzieniem twarogowym

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy aż się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy i ciepłe wlewamy do drożdży, wsypujemy sól, mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę,wlewamy rozpuszczone masło lub olej. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się dokładnie połączą (nie ma potrzeby wyrabiania rękoma). Następnie ciasto pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia (możemy je włożyć do piekarnika, włączamy oświetlenie piekarnika i mamy gwarancję, że ciasto będzie miało ciepło by wyrosnąć).
  • 2. NADZIENIE: Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy łyżką, dodajemy cukier puder, łyżką ucieramy z twarogiem. Następnie dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Wbijamy jajko i ponownie mieszamy całość. Nadzienie robimy tuż przed przygotowywaniem bułek, gdyż od razu po przygotowaniu najlepiej się rozsmarowuje.
  • Drożdżowy warkocz z nadzieniem twarogowym3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy, dzielimy na 5 części a każdą z nich dzielimy na 3. Z trzech części będzie jeden warkocz, dlatego rozwałkowujemy po trzy części na kształt prostokąta takiej samej wielkości. Środek każdej z nich smarujemy nadzieniem (około1 łyżka na 1 kawałek), zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
  • Drożdżowy warkocz z nadzieniem twarogowym4. Trzy rulony układamy obok siebie, zlepiamy wszystkie razem przy jednym końcu a następnie zaplatamy warkocz i końcówkę zlepiamy ze sobą. Czynność powtarzamy przy każdej z trzech części do pięciu bułek.
  • Drożdżowy warkocz z nadzieniem twarogowym5. Gotowe warkocze delikatnie przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Drożdżowy warkocz z nadzieniem twarogowym6. Następnie wierzch smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

twarógnadzieniemleko w proszkudrożdżowe. drożdżówki

Komentarze

Podobne przepisy

Bułka drożdżowa z nadzieniem grzybowym

Dodane przez: bienpyt

Bułka drożdżowa z nadzieniem grzybowym

Idealna na przystawkę do czerwonego...

warkocze sniadaniowe

Dodane przez: elapolo

Drożdżowe warkocze z suszonymi pomidorami...

Bardzo fajna przekąska lub śniadanie...

Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami

Dodane przez: aleksandra.główka

Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami

Puszyste, drożdżowe ciasto w zdrowszej...

Warkocz z ziarnami

Dodane przez: Jaga85

Warkocz z ziarnami

Taki chlebek cieszy i oczy i podniebienie!...

warkocz z rodzynkami

Dodane przez: bieniaszka

Warkocz z rodzynkami (chałka)

Taki warkocz kojarzy mi się z Wielkanocą...

Drożdżowy warkocz z pesto bazyliowym, suszonymi pomidorami  i oliwkami

Dodane przez: juchab

Drożdżowy warkocz z pesto bazyliowym, suszonymi...

Intrygujący w smaku, polecam!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE