Waniliowa fantazja

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Jest to pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Wśród świątecznych słodkości zyskał największa popularność.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    4 żółtka
    1 szklanka cukru pudru
    4 serki homogenizowane waniliowe
    2 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego )
    3 paczki okrągłych biszkoptów
    3 łyżki żelatyny
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    tabliczka mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Waniliowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku i wystudzić. Można osłodzić, według uznania.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać margarynę, serki, mleko w proszku i cały czas miksować.
  • 3. Żelatynę namoczyć w pół szklanki zimnej wody i podgrzać żeby się rozpuściła. Dodać do masy. Dokładnie zmiksować.
  • 4. Na niewielką blachę lub tortownicę układać maczane w zimnej kawie biszkopty. Wyłożyć połowę masy. Nałożyć drugą warstwę maczanych w kawie biszkoptów i drugą połowę masy. Na wierzch ułożyć kawowe biszkopty. Schłodzić w lodówce.
  • 5. Gdy ciasto stężeje polać polewą:
    czekoladę rozpuścić w rondelku, dodając 2 łyżki mleka.
    Polać fantazyjnie ciasto, można posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Przed połączeniem żelatyny z masą trzeba przygotować sobie blachę i biszkopty, ponieważ masa z żelatyną bardzo szybko tężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować