Faszerowane pomidorki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to idealne danie na miłą imprezkę. Proste a zarazem smaczne i lekkie. Największą zaletą tego dania jest dowolność wykonania, proporcji składników i możliwość fantazjowania.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Podaję ilość składników jaką używam na przyjęcie dla 15 osób.
    20 pomidorów średniej wielkości
    1 ogórek zielony
    pół papryki czerwonej
    pół papryki zielonej
    pół papryki żółtej
    puszka kukurydzy
    1 opakowanie sera feta
    oliwki zielone(ilość według uznania)
    2 sosy sałatkowe paprykowo - ziołowe
    sałata roszponka do dekoracji

Faszerowane pomidorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19kqln2 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
  • image-26mc1o3 2. Z pomidorów wydrążyć gniazda nasienne.
  • image-01qi8kc 3. Przygotować farsz:
    Ogórek umyć , obrać i pokroić w niewielką kostkę.
    Papryki umyć, oczyścić i pokroić w niewielką kostkę.
    Kukurydzę odsączyć.
    Oliwki odsączyć i pokroić w ćwiartki.
    Ser feta pokroić w kostkę.
    Sosy przygotować według przepisu na opakowaniu , ale zamiast wody, dodać sok, który powstał przy okazji wydrążania pomidorów.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ( ser feta dodać na samym końcu, aby się za bardzo nie rozpadł).
  • image-1ov3l38 4. Tak przygotowany farsz nakładać do pomidorów.
  • image-20bj050 5. Całość udekorować sałatą roszponką lub według własnych upodobań.

Porady

Według mnie, oczywiście jeśli czas na to pozwala, farsz najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby całość mogła się " przegryźć".

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy