Surówka z białej kapusty.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to surówka z białej kapusty i marchewki, która smakuje jak te, które są podawane w chińskich restauracjach. Doskonała jako dodatek do potraw chińskich, z ryżem lub po prostu do niedzielnego obiadu.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średnia główka białej kapusty
    2 marchewki
    ząbek czosnku
    1/3 szklanki octu winnego
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka soli
    1/3 szklanki cukru

Surówka z białej kapusty. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Mieszamy razem.
  • 2. Przygotowujemy zalewę:
    W rondelku zagotowujemy olej, ocet, przeciśnięty czosnek, cukier i sól. Wrzącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką i dokładnie mieszamy. Ugniatamy łyżką i odstawiamy do ostygnięcia. Przykrytą odstawiamy do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz dokładnie mieszamy. Surówka najlepiej smakuje następnego dnia.

Porady

Jeżeli ktoś uzna, że surówka jest za mało słodka, można dosypać jeszcze odrobinę cukru i wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy