Na tę roladę miałam ochotę już od dawna, ale ciągle brakowało okazji. Postanowiłam, że na święta zrobię ją koniecznie i słowa dotrzymałam. Jest słodka, ale bardzo smaczna!
Waflowa rolada z galaretką w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa kakaowa:
Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy. Mleko gotujemy z cukrem oraz kakaem. Do ugotowanego dodać rozdrobnione ciastka i dobrze wymieszać. Posmarować cały płat wafla.
2.Masa kokosowa:
Mleko zagotować z dodatkiem tłuszczu oraz cukru pudru. Do ugotowanego wsypać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Nakładać jeszcze ciepłą masę na poprzednią kakaową warstwę.
Na jednym boku ułożyć ciasno obok siebie cukierki w czekoladzie. Zwinąć jak roladę starając się by koniec wafla był na spodzie. Schłodzić w lodówce.
3.Czekoladę topimy wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewamy wierzch naszej rolady i posypujemy posiekanym wafelkiem kokosowym.
Komentarze