Vifon al' mexcana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy składniki czyli kroimy boczek w kostkę, obieramy cebule i kroimy w drobną kostkę, paprykę myjemy i wyjmujemy gniazdo i kroimy w paski, pieczarki myjemy i osuszamy kroimy w plasterki, na końcu myjemy szczypiorek i go kroimy. Następnie rozgrzewamy lekko patelnie i wrzucamy boczek (nie dolewamy oleju ponieważ z boczku wytopi się tłuszcz i będziemy na nim smażyć) W tym czasie jak boczek się smaży otwieramy puszkę z fasolką czerwoną i odcedzamy fasolkę, gdy już z boczku się wytopi tłuszcz wrzucamy cebulę i paprykę i mieszamy następnie wrzucamy fasolkę, pieczarki i szczypiorek lekko przyprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i z powrotem mieszamy przykrywamy i dusimy 10 minut. W tym czasie zagotowujemy czajnik z wodą i zalewamy makaron VIFON wrzątkiem i przykrywamy miseczkę większym talerzykiem aby makaron napęczniał, odczekujemy ok 4 minut. Sprawdzamy między czasie jak się ma nasza patelnia i mieszamy ją. Gdy makaron jest już gotowy odcedzamy go na sitku. Makaron wrzucamy go na patelnie z warzywami mieszamy go aby się rozszedł po całej patelni, na sam koniec przyprawiamy przyprawą carry i wszystko mieszamy przykrywamy i dusimy ok 5 minut. Ja makaron z warzywami i boczkiem podaje z pokrojonymi pomidorami
Komentarze