Uśmiechnięte ziemniaczane buźki

4.45 (168 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z obiadu. Takie uśmiechnięte buźki pokochają zarówno mali jak i więksi wielbiciele ziemniaków.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 ugotowane ziemniaki
    około 3 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 łyżki bułki tartej
    opcjonalnie 2 łyżeczki drobno startego parmezanu
    łyżeczka soli
    łyżeczka pieprzu
    gałka muszkatołowa
    mąka pszenna lub ziemniaczana do podsypania
Wystaw ocenę:

4.45 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Uśmiechnięte ziemniaczane buźki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0s960vj 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy na gładką masę.

    Stolnicę podsypujemy mąką wykładamy ciasto ziemniaczane. Wierzch posypujemy mąką i wałkujemy.

    Za pomocą okrągłej foremki, ja użyłam dużej nakrętki po soku wycinamy kółka. Następnie za pomocą słomki do soku wycinamy oczka.
  • image-269wkac 2. Za pomocą łyżeczki robimy uśmiech.
  • image-1tscbhs 3. Gotowe buźki możemy smażyć na głębokim tłuszczu lub piec w piecyku nagrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut. Jeśli wybieramy wersję pieczoną buźki należy skropić olejem, najlepiej za pomocą atomizera.
  • 4. Gotowe buźki podajemy z keczupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym.

Porady

Buźki przed pieczeniem/smażeniem można lekko oprószyć bułką tartą, dzięki temu po przygotowaniu zrobi się dodatkowa chrupiąca otoczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować