Udko faszerowane grzybami i jabłkiem

0 (0 ocen)

Delikatne pieczone mięsko pełne aromatów, polecam.

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
    60 g kozaków czerwonych
    1 ząbek czosnku
    Sól,pieprz
    Majeranek
    1 łyżka oleju
    ½ jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udko faszerowane grzybami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyści i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobniutko posiekać. Na patelnię wlać olej i na zimny dać czosnek. Gdy olej się zagrzeje wrzucić grzyby i smażyć aż zmniejszą swoją objętość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • image-12crbum 2. Z udka wytrybować część kości ( z górnej części udka). Ostrożnie oddzielić skórkę ( ale nie zdejmować do końca) i mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć sola, pieprzem oraz majerankiem.
  • image-1nve3pq 3. W zagłębienie po kości włożyć farsz grzybowy. Z jabłka wykroić gniazda nasienne i nałożyć na farsz. Spiąć mięso wykałaczkami i delikatnie naciągnąć skórę. Odłożyć do lodówki na 30 minut a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st i piec około 45-55 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Jabłka Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować