Twarogowe maślane ciasteczka

4.67 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Twarogowe maślane ciasteczka

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • - 200 g twarogu,
    - 200 g mąki pszennej,
    - 200 g masła (myślę, że można dać mniej),
    - szczypta soli,
    - 2łyżki cukru pudru (można pominąć, bo ciasteczka na górze mają cukier),
    - cukier trzcinowy,
    - odrobina mleka/wody.
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Twarogowe maślane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej (lub na kilka godzin przed wyrabiamy ciasto - musi być dobrze schłodzone). Twaróg, z masłem, cukrem i mąką ugniatamy do połączenia, tworzymy kulkę. Ciasta za długo nie wyrabiamy, mogą być grudki masła i sera, ważne żeby dobrze schłodzić. Ciasto się dość klei. Zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Po wyjęciu podsypujemy mąką, wałkujemy i kroimy kwadraciki, romby, kształty serca na co mamy ochotę itp, ale radzę mniejsze kształty gdyż ciasteczka są tłuste. Następnie smarujemy mlekiem górę ciasteczka, obtaczamy w cukrze. Kładziemy na blaszkę na papier do pieczenia, zostawiamy trochę odstępu gdyż ciasteczka rosną (rozwarstwiają się trochę jak ciasto francuski). Pieczemy ok. 15 min. w 200stopni C (na złocisto-brązowy kolor). Wyjmujemy, przestudzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować