Twarogowe gofry z żurawiną

4.51 (182 ocen)

Pyszny deser dla małych i dużych łakomczuchów

Składniki:

  • 25 dag zmielonego białego sera
    1 szklanka mąki
    10 dag masła
    3-4 łyżki śmietany
    1 łyżka cukru
    pół szklanki mleka
    2 jajka
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki cukru waniliowego
    sól
    100g żurawiny suszonej








Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Twarogowe gofry z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do masy dodaj żurawinę 1. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać utarty ze śmietaną ser, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu dodać żurawinę i ubite na sztywno białka. Wszystko razem delikatnie połączyć.
  • gofry upiecz na złoty kolor 2. Gofry piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy (po kilka minut) na złoty kolor.

    Gofry podawać możemy z bitą śmietaną i owocami- jak u mnie, lub po prostu posypane cukrem pudrem.

Porady

Z podanych składników wychodzi ok.9 gofrów. Jeśli chcemy zwiększyć ich ilość, wystarczy podwoić ilość produktów Ciasto powinno być dość gęste (dużo gęstsze jak na naleśniki) - jeżeli jest zbyt gęste możemy wlać trochę mleka. Długość pieczenia zależy od jakości gofrownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować