Delikatny torcik jogurtowo serowy z orzezwiajacym musem truskawkowym.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Spod ciasteczkowy:
160 gr herbatnikow
100 gr masla
Mus truskawkowy:
500 gr truskawek
1,5 galaretki truskawkowej
150 ml wrzatku
2 lyzki cukru
Masa truskawkowa:
500 ml jogurtu truskawkowego
200 ml smietany do ubicia
300 gr ricotty
100 gr truskawek
2 lyzki zelatyny
1/4 szklanki wrzatku
2 lyzki cukru pudru
Truskawkowy torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spod ciasteczkowy:
herbatniki miksujemy i laczycmy z rozpuszczonym cieplym maslem,ta masa wykladamy dno tortownicy( o srednicy 22cm) wylozonej papierem do pieczenia.Odkladamy do lodowki na pol godziny.
Mus truskawkowy:
truskawki miksujemy i podgrzewamy na wolnym ogniu(nie gotujemy) dodajemy galaretke i 150 ml wody.Mieszamy do rozpuszczenia galaretki.
Chlodzimy w temperaturze pokojowej po czym wylewamy na blaszke o mniejszej srednicy (u mnie 18 cm)wylozonej papierem do pieczenia.Odkladamy do lodowki do calkowitego stezenia.
Masa truskawkowa:
smietane ubijamy na sztywno,dodajemy cukier puder,kolejno ricotte i jogurt,zmiksowane truskawki a na koncu rozpuszczona zelatyne.Odkladamy na 15 ' do lodowki,po czym dzielimy na pol,Jedna polowe wykladamy na spod ciasteczkowy,kolejno stezaly mus truskawkowy i na koncu druga polowe masy truskawkowej.Wkladamy do lodowki na 2 godziny.Dekorujemy wedlug uznania.
Porady
Mus truskawkowy najlepiej zrobic w tortownicy z odpinana obrecza,wowczas latwiej bedzie przelozyc go na mase truskawkowa.
Komentarze