Truskawkowy torcik na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny torcik jogurtowo serowy z orzezwiajacym musem truskawkowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spod ciasteczkowy:
    160 gr herbatnikow
    100 gr masla

    Mus truskawkowy:
    500 gr truskawek
    1,5 galaretki truskawkowej
    150 ml wrzatku
    2 lyzki cukru

    Masa truskawkowa:
    500 ml jogurtu truskawkowego
    200 ml smietany do ubicia
    300 gr ricotty
    100 gr truskawek
    2 lyzki zelatyny
    1/4 szklanki wrzatku
    2 lyzki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Truskawkowy torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spod ciasteczkowy:
    herbatniki miksujemy i laczycmy z rozpuszczonym cieplym maslem,ta masa wykladamy dno tortownicy( o srednicy 22cm) wylozonej papierem do pieczenia.Odkladamy do lodowki na pol godziny.

    Mus truskawkowy:
    truskawki miksujemy i podgrzewamy na wolnym ogniu(nie gotujemy) dodajemy galaretke i 150 ml wody.Mieszamy do rozpuszczenia galaretki.
    Chlodzimy w temperaturze pokojowej po czym wylewamy na blaszke o mniejszej srednicy (u mnie 18 cm)wylozonej papierem do pieczenia.Odkladamy do lodowki do calkowitego stezenia.

    Masa truskawkowa:
    smietane ubijamy na sztywno,dodajemy cukier puder,kolejno ricotte i jogurt,zmiksowane truskawki a na koncu rozpuszczona zelatyne.Odkladamy na 15 ' do lodowki,po czym dzielimy na pol,Jedna polowe wykladamy na spod ciasteczkowy,kolejno stezaly mus truskawkowy i na koncu druga polowe masy truskawkowej.Wkladamy do lodowki na 2 godziny.Dekorujemy wedlug uznania.

Porady

Mus truskawkowy najlepiej zrobic w tortownicy z odpinana obrecza,wowczas latwiej bedzie przelozyc go na mase truskawkowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować