Truskawkowe orzeźwienie - ciasto z musem truskawkowym i truskawkami

0 (0 ocen)

Ciasto idealne na ciepłe wiosenne i letnie dni. Mocno truskawkowe z orzeźwiającą galaretką o smaku kiwi.

Składniki:

  • Foremka 24x29 cm
    Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki maki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    Kilka kropel aromatu waniliowego
    Masa:
    100 g margaryny
    2 galaretki truskawkowe
    1 szklanka wody
    2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
    400 g truskawek
    Wierzch:
    1 galaretka kiwi
    1,5 szklanki wody
    200 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Truskawkowe orzeźwienie - ciasto z musem truskawkowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na końcu strużką wlewamy olej i aromat waniliowy. Na końcu dosypujemy mąkę i mieszamy silikonową szpatułką. Pieczemy w 160*C przez 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
    Do garnka wkładamy margarynę i wlewamy 1 szklankę wody, gotujemy. Wsypujemy truskawkowe galaretki, mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretek. Truskawki blendujemy na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy przestygną galaretki dodajemy do nich truskawki i żelatynę. Czekamy aż delikatnie masa stężeje i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Resztę truskawek kroimy w plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Całość zalewamy przestudzoną galaretką kiwi (rozrobioną w 1,5 szklanki wody). Ciasto chłodzimy w lodówce. Najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować