Ciasto truskawkowa rozkosz

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto idealne na upały, choć ja przygotowałam zimową porą.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 15 sztuk jasnych herbatników typu petitki
    600 ml śmietanki kremówki 30%
    3 opakowania galaretki truskawkowej
    300 ml gorącej wody
    120 gr okrągłych biszkoptów

    mus truskawkowy:
    1kg truskawek (około 900 ml musu) mogą być mrozone
    2 opakowania galaretki truskawkowej
    1 kopiasta łyżeczka żelatyny

    krem śmietanowy:
    400 ml śmietanki kremowej 30%
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    3 kopiaste łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody

    dodatkowo:
    16 sztuk herbatników w czekoladzie lub kakaowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 galaretki rozpuszczamy dokładnie w 300 ml gorącej wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowe.
    Dno prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35 cm wykładamy herbatnikami.
    Schłodzoną śmietankę (600ml) ubijamy na sztywno, małym strumyczkiem wlewamy przestudzoną galaretkę jednocześnie miksując na najszybszych obrotach.
    Masę przekładamy na herbatniki i delikatnie wyrównujemy powierzchnię starając się nie przesuwać herbatników na spodzie.
    Blaszkę wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia masy.
  • 2. Następnie układamy okrągłe biszkopty, lekko dociskając je do masy.
  • 3. Mus truskawkowy:owoce szypułkujemy, ucieramy na mus. Przecier wlewamy do rondla i podgrzewamy do niemalże zagotowania.
    Wsypujemy galaretki i łyżeczkę żelatyny, intensywnie mieszamy by się rozpuściły.
    Mus odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej, a następnie delikatnie wylewamy go na biszkopty, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
  • 4. Krem śmietanowy :
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i krótko miksujemy do połączenia składników.
    Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę ubitej śmietanki, mieszamy i jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu jednocześnie miksując na najszybszych obrotach.
    Krem wykładamy na stężały mus truskawkowy, wygładzamy powierzchnię, schładzamy w lodówce.
  • 5. Kiedy krem uzyska gęstą konsystencję układamy na nim czekoladowe herbatniki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Porady

truskawki miksuje przelewam do słoików(900ml),zakręcam i mrożę. Przechowuje tak przez całą zimę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować