Truskawkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki.
2.Truskawki zblenderować, można dodać cukru do smaku, jeżeli są kwaśne. Serek mascarpone przełożyć do miski i delikatnie zmiksować mikserem na wolnych obrotach, powoli dodając mus truskawkowy. W osobnej misie ubić śmietankę i powoli dodać do serka. Resztę truskawek pokroić w drobną kostkę i dodać do masy truskawkowej.
3.Truskawki zblenderować na mus. Tu też dodałam cukru do smaku. Stawiamy na ogień i gotujemy, żeby mus był gorący. Potem ściągamy z ognia i dosypujemy galaretki i mieszamy aż się dobrze rozpuszczą. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Wtedy wylewamy na ciasto.
Komentarze