Truskawkowa rozkosz

0 (0 ocen)

To ciasto powstało z dwóch jakie znalazłam w necie. Wyszło świetne ciasto, a masa jest mega pyszna :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 6 jaj
    • 6 łyżek cukru
    • 6 łyżek oleju rzepakowego
    • 5 łyżki mąki

    Krem truskawkowy:
    • 250g serka mascarpone
    • 250ml śmietanki 30%
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 200g truskawek (na mus, ja dodatkowo dosłodziłam odrobinkę truskawki)
    • 150g truskawek (pokroić w drobną kostkę)

    Galaretka truskawkowa:
    • 750g truskawek
    • 2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki.
  • 2. Truskawki zblenderować, można dodać cukru do smaku, jeżeli są kwaśne. Serek mascarpone przełożyć do miski i delikatnie zmiksować mikserem na wolnych obrotach, powoli dodając mus truskawkowy. W osobnej misie ubić śmietankę i powoli dodać do serka. Resztę truskawek pokroić w drobną kostkę i dodać do masy truskawkowej.
  • 3. Truskawki zblenderować na mus. Tu też dodałam cukru do smaku. Stawiamy na ogień i gotujemy, żeby mus był gorący. Potem ściągamy z ognia i dosypujemy galaretki i mieszamy aż się dobrze rozpuszczą. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Wtedy wylewamy na ciasto.
  • 4. Przekładanie:
    Biszkopt – krem truskawkowy – biszkopt – galaretka truskawkowa

    Ciasto dobrze schłodzić.

Porady

blaszka 25x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Serek Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować