CIASTO TRUSKAWKOWA ROZKOSZ

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Znakomite ciasto z mnóstwem truskawek. Delikatne, puszyste, nie za słodkie. W sezonie najlepiej użyć świeżych truskawek, zarówno do kremu jak i na wierzch z galaretką. Poza sezonem można wykorzystać te mrożone lub zaprawione w słoikach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    - 5 jajek
    - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    - 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    /szklanka o pojemności 250 ml/
    Składniki na krem truskawkowy:
    - 450 g truskawek, świeżych lub mrożonych
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
    - 8 łyżeczek żelatyny w proszku (2 łyżki i 2 łyżeczki) lub 8 listków żelatyny
    - 500 g serka mascarpone, schłodzonego
    Dodatkowo:
    - ½ kg truskawek
    - 2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej.
    2. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając.
    3. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
    4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przełóż ciasto, wyrównaj. Piecz w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
    5. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudź w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekrój na 2 blaty.
  • 2. KREM TRUSKAWKOWY:
    1. Żelatynę zalej 1/4 szklanki wody, odstaw do napęcznienia.
    2. W małym garnuszku wymieszaj owoce z cukrem. Duże truskawki przepołów. Postaw na palniku i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru i rozmrożenia się owoców, jeśli były wcześniej zamrożone (owoce puszczą sporo soku). Dodaj cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszaj, zagotuj, zdejmij z palnika.
    3. Napęczniałą żelatynę dodaj do gorących owoców, wymieszaj. Postaw na palniku i podgrzewaj mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzaj do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmij z palnika, pozostaw do wystudzenia.
    4. Po wystudzeniu schłodź w lodówce przez 1 godzinę. Pilnuj, by frużelina nie stężała zbyt mocno. Kiedy będzie bardzo gęsta wyjmij ją z lodówki.
    5. W misie miksera umieść serek mascarpone. Zmiksuj do gładkości. Dodawaj frużelinę, cały czas miksując, do połączenia. W kremie w dalszym ciągu powinny pozostać malutkie kawałki truskawek. Gotowy krem odłóż do lodówki, do lekkiego stężenia - schładzaj do momentu, aż konsystencja kremu będzie na tyle gęsta, że będzie się nadawał do przekładania ciasta.
  • 3. GALARETKA I WYKONANIE:
    1. Zagotuj 1 litr wody i rozpuść w nim galaretki. Schłodź i czekaj aż lekko stężeją.
    2. Wyciśnij sok z cytryny i zmieszaj go z 200 ml wody. Takim ponczem nasącz blaty biszkoptu.
    3. Nasączony biszkopt przełóż kremem truskawkowym – biszkopt – krem – biszkopt- krem. Na wierzchu ułóż truskawki i zalej tężejącą galaretką. Pozostaw na noc do stężenia.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
do -25% w sklepie basiclab.shop
do -25% w sklepie basiclab.shop
Rabat na wszystko dostępny na... więcej»
Zobacz
+
do -25% w sklepie basiclab.shop
Online

Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować