Ciasto kruche z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem ( połową cukru), posiekać z margaryną. Dodać utarte z drugą częścią cukru żółtka zmieszane ze śmietaną i olejkiem waniliowym. Zagnieść lekko ciasto i podzielić na dwie części. Jedną z części rozwałkować i ułożyć na blasze (tortownica) posmarowanej uprzednio tłuszczem i wyłożonej papierem. Ciasto posmarować rozmąconymi białkami, nakłuć widelcem. Na cieście ułożyć truskawki (najlepiej niemrożone). Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, nakłuć widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut na złoty kolor.
Można podawać na ciepło (nie gorąco) z bitą śmietaną.
Komentarze