Trufle korzenne z powidłami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Trufelki z bakaliami, powiem nieskromnie są pyszne. Z korzennych ciasteczek, domowych powideł śliwkowych, przepis prosty a smak obłędny!Możemy zrezygnować z obtoczenia w herbacie matcha która daje lekko gorzki posmak i oblać część polewą czekoladową i a potem obtoczyć w wiórkach.

  • 45 min

Składniki:

  • 25 dag korzennych herbatników
    1/4 szklanki mleka
    1/4szklanki cukru
    1/4 kostki masła
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 czubate łyżki gęstych powideł śliwkowych
    2 łyżki dowolnych ulubionych bakalii- u mnie berberys, rodzynki, mielone orzechy włoskie
    1 łyżka ciemnego rumu bacardi
    Kakao do obtoczenia
    Herbata matcha do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Trufle Powidła

Trufle korzenne z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ulnxdc 1. Ciasteczka przekładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy na pył wałkiem lub tłuczkiem.
  • image-1f0hwij 2. W rondelku umieszczamy: mleko, masło, cukier i kakao, stawiamy na palniku i gotujemy 2-3 minuty, mieszamy, zdejmujemy z ognia, do przestudzonej masy wsypujemy pokruszone herbatniki, dodajemy powidła oraz bakalie, wlewamy rum, masę dokładnie mieszamy.
  • image-2a4vhpn 3. Nabieramy łyżeczką masę , formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na tacy, wkładamy na 30 minut do lodówki aby stężały.
    Następnie część obtaczamy w sproszkowanej herbacie matcha lub w polewie czekoladowej i wiórkach a część w kakao.
    Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Herbata Herbata Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

4.5 (145 ocen)

Ciasto korzenne z powidłami

To może cię zainteresować