Trufle orzechowo-owocowe w zdrowszej wersji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone owoce drobniutko kroimy, a następnie siekamy i blendujemy (nie muszą być utarte na gładką masę - lekko wyczuwalne kawałki owoców dodają smaczku).
2.Orzechy miażdżymy i siekamy drobno.
3.Łączymy orzechy z owocami. Jeśli ktoś zdecyduje się na dodanie oleju kokosowego, to rozpuszcza go i dodaje do masy.
4.Masę po wymieszaniu dobrze jest schłodzić w lodówce (będzie łatwiej lepić kulki), ale nie ma takiego przymusu.
Do miseczki wsypujemy kakao.
Z masy owocowo-orzechowej lepimy kulki wielkości orzecha (coś pomiędzy laskowym a włoskim)
Kulki obtaczamy w gorzkim kakao, odkładamy na tacę.
Gotowe trufle wkładamy do lodówki i chłodzimy min. 1 godzinę.
Komentarze