Ciastka Jeżyki w zdrowszej wersji

4.5 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasteczka Jeżyki - bez białego cukru, bez jajek i laktozy. Są bardzo najeżone bakaliami i trudno się od nich oderwać:) Musicie ich koniecznie spróbować;) Mogą być świetną przekąska na deser jak i drugie śniadanie:)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód
    - 80 g mąki owsianej
    - 30 g syropu daktylowego lub innego płynnego słodzidła 
    - 70 g mleka roślinnego lub zwykłego

    Nadzienie
    - 1-2 łyżki masła orzechowego
    - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe

    Polewa 
    - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru)
    - 1 łyżka oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka jeżyki w zdrowszej wersji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka Jeżyki - FIT 1. Wykonanie 
    Do  miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez papier do pieczenia ponieważ ciasto może być delikatnie kleiste, wtedy można też podsypać trochę mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy okrągłe ciastka, które przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

    Kiedy ciastka wystygną każde z nich smarujemy masłem orzechowym, na które układamy bakalie. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą z olejem kokosowym.

Porady

Jeżyki wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa się ładnie zastygnie. Ciastka są bardzo sycące dzięki dodatkom, które dodajemy wedle uznania. Są nie tylko smaczne ale i ładnie dekorują nasz stół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować