Trójkątne paszteciki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę wymieszać z drożdżami i odrobiną cukru.
Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę z drożdżami oraz szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli.
Wyrobić ciasto i zostawić na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na cienki placki, nakładać farsz i formować paszteciki (pierożki, trójkąciki).
2.Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć razem z posiekanym czosnkiem na oliwie.
Dodać odrobinę soli i pieprzu,
Następnie dodać rozmrożony szpinak lub (jak świeży) posiekany w paski.
Smażyć chwilę razem a następnie dodać pokrojoną w kostkę fetę.
Podgrzać i wymieszać aż feta się trochę rozpuści.
Z ciasta wykrawać kwadraty, nałożyć wystudzony farsz i zlepiać trójkąty.
Na brzegach docisnąć widelcem.
Trójkąty posmarować roztrzepanym jajem.
Piec 20 minut w temp 180 stopni.
Komentarze