Serniki należą do moich ulubionych ciast, często goszczą na moim stole.
1 godz. 30 min
Składniki:
Spód:
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g drobnego cukru
30 g miękkiego masła1 jajko
50 ml mleka pełnotłustego
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
220 g drobnego cukru
300 ml śmietanki 30%
5 jaj
60 g mąki ziemniaczanej
sok z 1,5 cytryny
0,5 łyżeczki soli lub soli waniliowej
Polewa:
100 g białej czekolady
1 łyżka masła
3 łyżki mleka
Tradycyjny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzewamy piekarnik do 175°C. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 24 x 40 cm. Pieczemy ok 10 minut. Studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy po łyżce twarogu, następnie sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i sól. Gdy wszystkie składniki masy dobrze się połączą delikatnie dokładamy lekko ubitą śmietanę kremówkę i mąkę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Gotową pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Twaróg wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C
i pieczemy przez 1 godzinę. Studzimy go w lekko uchylonym piekarniku.
Gdy sernik będzie już ostudzony przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem i mlekiem. Dokładnie mieszamy i wylewamy sernik. Najlepiej smakuje
na drugi dzień.
Porady
Aby uzyskać taki kształt ciasta można użyć specjalnego ringu np do pączków. Goście na pewno zachwycą się takim sposobem podania ciasta.
Komentarze