Tradycyjne wigilijne pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myję, koję w plasterki i podsmażam na oleju. Dodaję posiekaną w kostkę cebulę. Całość doprawiam do smaku. Przekładam do garnka i duszę.
Kapustę kiszoną kroję by nie ciągnęła się w farszu po czym dorzucam do garnka z grzybami i duszę aż będzie miękka. Suszone grzyby zalewam wrzątkiem. Po ok 5 min odcedzam, koję drobno i dorzucam do farszu. Wszystko dokładnie mieszam i dusze jeszcze 4-5 min.
2.Na stolnicę / blat wysypuję mąkę. Układam w kopiec, robi dziurkę, w którą wbijam jajko, dodaję sól i olej i zalewam gorącą wodą i mlekiem (mąka powinna się sparzyć). Całość ugniatam do uzyskania elastycznego ciasta. Dzielę na 3 kulki. Rozwałkowuję cienko każdą część po kolei. Szklanką wykrajam krążki, które nadziewam farszem i dokładnie zlepiam brzegi palcami.
3.Tak przygotowane grzyby układam na tacce i wkładam do zamrażarki na ok 25 min po czym przekładam do woreczków i ponownie chowam do zamrażalki gdzie czekają na święta bądź gotuję w osolonej wodzie ok 2-3min od momentu kiedy wypłyną na wierzch.
Komentarze