TRADYCYJNE WIGILIJNE PIEROGI

0 (0 ocen)

  • 50 min

U mnie w Wigilię królują pierogi z kapustą i grzybami. Podaję Wam przepis na te, którymi zajadam się każdego roku :)

  • 50 min

Składniki:

  • na ciasto

    3 szklanki mąki pszennej (przesianej przez sito)

    3/4 szkl gorącej wody

    1/4 szkl gorącego mleka (opcjonalnie można zastąpić wodą)

    1 jajko

    1 płaska łyżeczka soli

    1 łyżka oleju



    na farsz

    30 dag kapusty kiszonej

    40 dag pieczarek

    2 cebule

    duża garść suszonych grzybów leśnych

    olej do podsmażenia

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Tradycyjne wigilijne pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myję, koję w plasterki i podsmażam na oleju. Dodaję posiekaną w kostkę cebulę. Całość doprawiam do smaku. Przekładam do garnka i duszę.

    Kapustę kiszoną kroję by nie ciągnęła się w farszu po czym dorzucam do garnka z grzybami i duszę aż będzie miękka. Suszone grzyby zalewam wrzątkiem. Po ok 5 min odcedzam, koję drobno i dorzucam do farszu. Wszystko dokładnie mieszam i dusze jeszcze 4-5 min.
  • 2. Na stolnicę / blat wysypuję mąkę. Układam w kopiec, robi dziurkę, w którą wbijam jajko, dodaję sól i olej i zalewam gorącą wodą i mlekiem (mąka powinna się sparzyć). Całość ugniatam do uzyskania elastycznego ciasta. Dzielę na 3 kulki. Rozwałkowuję cienko każdą część po kolei. Szklanką wykrajam krążki, które nadziewam farszem i dokładnie zlepiam brzegi palcami.
  • 3. Tak przygotowane grzyby układam na tacce i wkładam do zamrażarki na ok 25 min po czym przekładam do woreczków i ponownie chowam do zamrażalki gdzie czekają na święta bądź gotuję w osolonej wodzie ok 2-3min od momentu kiedy wypłyną na wierzch.

    Podaję z czerwoną cebulką podsmażoną na maśle.

Porady

Przepis na +/- 40 pierogów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować