Tradycyjne uszka wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie farszu znajduje się na moim profilu,: Tradycyjny farsz do uszek
Ciasto
Na stolnicę przesiej mąkę, zrób zagłębienie wsyp sól, dodaj olej i wlej gorącą wodę, zacznij wyrabiać ciasto. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, podziel na 3 części i przykryj ściereczką. Odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.
Stolnicę posyp mąka i rozwałkuj ciasto, wycinaj małe kółka na środek kółka nakładaj po małej łyżeczce farszu, uszka składaj na pół i sklejaj boki. Złącz że sobą oba końce.
Uszka wrzucaj na wrzącą wodę z dodatkiem soli i oleju , gotuj około 3 minut , wyjmuj łyżką cedzakową.
Porady
Boki ciasta posmaruj wodą,uszka będą lepiej się zlepiały i nie będą pękać podczas gotowania.
Komentarze