Tradycyjne uszka wigilijne

3.5 (2 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne uszka wigilijne które można zrobić w dzień wigilii lub wcześniej i zamrozić.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki
    2 szklanki mąki
    170 ml gorącej wody
    2 łyżki oleju
    0,5 łyżeczki soli

    Farsz
    60 g grzybów suszonych
    2 cebule
    Olej i masło do smażenia
    Sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Uszka

Tradycyjne uszka wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie farszu znajduje się na moim profilu,: Tradycyjny farsz do uszek


    Ciasto
    Na stolnicę przesiej mąkę, zrób zagłębienie wsyp sól, dodaj olej i wlej gorącą wodę, zacznij wyrabiać ciasto. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, podziel na 3 części i przykryj ściereczką. Odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.
    Stolnicę posyp mąka i rozwałkuj ciasto, wycinaj małe kółka na środek kółka nakładaj po małej łyżeczce farszu, uszka składaj na pół i sklejaj boki. Złącz że sobą oba końce.
    Uszka wrzucaj na wrzącą wodę z dodatkiem soli i oleju , gotuj około 3 minut , wyjmuj łyżką cedzakową.

Porady

Boki ciasta posmaruj wodą,uszka będą lepiej się zlepiały i nie będą pękać podczas gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować