Tradycyjna szarlotka

4.5 (199 ocen)

  • 3 godz. 20 min

W sezonie taka szarlotka bardzo często pojawia się na naszym stole i znika w mgnieniu oka.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
    ¾ szklanki cukru pudru
    25 dag margaryny
    2 jajka
    1 łyżka proszku do pieczenia
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 i ½ kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Szarlotka Desery

Tradycyjna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około 2-3 godziny.
    Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, podlać ½ szklanki wody i smażyć przez około 5 minut. Przestudzić.
    Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować jedną część i włożyć na posmarowaną prostokątną blaszkę. Nałożyć przestudzone jabłka. Przykryć drugą rozwałkowana częścią ciasta. Piec około 50 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Do jabłek można dodać bakalie, cukier lub cynamon.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować