Tradycyjna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. Połowę ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej .Drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
2.Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach odciskamy z nadmiaru soku. Jabłka podsmażamy około 10 minut następnie dodajemy cukier i cynamon i jeszcze chwilę smażymy. Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto, pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ciasto wykładamy na jabłka i pieczemy 40 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Komentarze