Tradycyjna szarlotka

4.99 (195 ocen)

Szarlotka z dużą ilością jabłek i pachnąca cynamonem

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    2 jajka
    1 torebka cukru waniliowego
    oraz
    2 kg jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    4 łyżki cukru
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (195 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Tradycyjna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. Połowę ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej .Drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
  • 2. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach odciskamy z nadmiaru soku. Jabłka podsmażamy około 10 minut następnie dodajemy cukier i cynamon i jeszcze chwilę smażymy. Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto, pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ciasto wykładamy na jabłka i pieczemy 40 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować