Szarlotka tradycyjna

4.51 (190 ocen)

  • 60 min

Tradycyjna szarlotka, na spodzie i na wierzchu z ciasta kruchego, wałkowanego, w środku świeżo starte jabłka z waniliowym akcentem - coś pysznego :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl. mąki pszennej
    3/4 kostki margaryny
    2/3 szkl. cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 całe jajka
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    Nadzienie jabłkowe:
    2 kg jabłek
    1 cukier wanilinowy
    1 czubata łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery

Szarlotka tradycyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę siekamy na kruszonkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka i żółtka oraz śmietanę i energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 40 minut.
  • 2. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Delikatnie odsączamy sok (zostawiamy tylko odrobinę, żeby nie zostały nam suche wiórki), mieszamy z cukrem wanilinowym i bułką tartą.
  • 3. Ciasto z lodówki dzielimy na 2 części (45% i 55%). Obie rozwałkowujemy na placki wielkości naszej blaszki, większą część trochę bardziej. Większym plackiem wykładamy dno formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia robiąc zakładki na bokach. Nakłuwamy ciasto widelcem, rozkładamy jabłka, przykrywamy drugim plackiem i również nakłuwamy widelcem. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli ciasto klei nam się do rąk trzeba dodać troszeczkę mąki i ponownie wyrobić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować