Tortilla z cukinią i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Popularna w Hiszpanii, ale dopiero kilka dni temu odkryta przeze mnie, bardzo smaczna, prawie dietetyczna tortilla.Tradycyjna robiona jest ze smażonych ziemniaków i jaj. W tej, ziemniaki zamieniłam na cukinię ugotowaną na parze, jaja zostały bez zmian, zaś smak wzbogacił dodany tuńczyk i ser.

  • 30 min

Składniki:

  • tortilla o średnicy 28 cm; czas przygotowania 30 minut

    dwie średnie cukinie (ok.1 kg)
    6 jaj
    1 puszka tuńczyka (80 g)
    2 plasterki sera mozzarella
    sól, pieprz do smaku
    łyżka oliwy
    ulubione zioła
    Oliwki do dekoracji,


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tortilla z cukinią i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, obrać i ugotować na parze do miękkości. Osuszyć na papierowym ręczniku.
    W misce roztrzepać jaja, dodać kawałki tuńczyka, przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
    Do jaj dodać osuszoną cukinię i dokładnie wymieszać.
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę, Wlać masę jajeczną i smażyć na średnim ogniu, żeby jaja się lekko ścięły. Za pomocą dużego talerza, ostrożnie odwrócić tortillę i dosmażyć z drugiej strony. Na wierzch ułożyć serowe trójkąty. Tortillę zsunąć na półmisek i udekorować oliwkami lub pieczoną papryką.
    Doskonale smakuje z chrupiącą bułką. Polecam na letnią i lekką kolację.
    Smacznego :)

Porady

Jest bardzo delikatna i soczysta, a dzięki ułożonym plasterkom sera, swoim wyglądem przypominała pizze, tak bardzo lubianą przez najmłodszych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Cukinia Sery Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować