Tort z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C Formę natłuścić i oprószyć delikatnie bułką tartą. Jajka ubijać z cukrem pudrem do momentu aż masa zgęstnieje. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie. 2/3 ciasta wyłożyć do formy, do pozostałej 1/3 dodać kakao i wymieszać. Aby uzyskać fajny efekt wlewać pomalutku na sam środek ciasta. Piec 35 minut w temperaturze 180*C. (do testu suchego patyczka) Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
2.Masa:
Zimną śmietankę 30% ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
3.Polewa:
14 łyżeczek cukru rozpuszczamy z 14 łyżeczkami wody. Tą mieszankę lekko zagotowujemy - ma zawrzeć. Dodajemy do tego kakao i mieszankę - 1łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2/3 szklanki letniej wody.
4.Na wystudzony upieczony wcześniej biszkopt wykładamy przygotowaną masę mascarpone. Na wierzch wylewamy lekko tężejącą polewę.
Porady
Aby masa się dobrze ubiła śmietanka i serek muszą być prosto z lodówki. Nie wyciągamy ich wcześniej. Nie należy za sługo miksować serka mascarpone.
Komentarze