Tort z masą serowo-czekoladową -Tort na chrzest

4.5 (152 ocen)

Zrobiłam go na chrzest siostrzeńca, wszystkim bardzo smakował

Składniki:

  • Składniki:
    biszkopt
    Masa biała:
    300 ml śmietany kremówki
    300 g białej czekolady
    300 g kremowego twarogu z wiaderka
    3 łyżeczki żelatyny
    Masa ciemna:
    200 ml śmietany kremówki
    200 g ciemnej czekolady
    200 g kremowego twarogu
    2 łyżeczki żelatyny
    Dekoracja:
    150 ml kremówki
    100 g ciemnej czekolady
    1 łyżeczka żelatyny
    ewentualnie 50 g masy marcepanowej na dekorację
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z masą serowo-czekoladową -tort na chrzest - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jasna masa: śmietankę podgrzewamy, nast. wrzucamy do niej kawałki białej czekolady i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Studzimy. Dodajemy twaróg i mieszamy, na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Masę wykładamy na biszkopt i chłodzimy ok.2 godz.
  • 2. Tak samo postępujemy ze składnikami na ciemną masę, poczym wylewamy ją do miski o średnicy mniejszej niżeli tortownica. Chłodzimy 2 godz. Gdy masa będzie już twarda przewracamy zawartość miski na jasną masę , tworząc małą kopułę.
  • 3. Dekoracja:podgrzewamy śmietankę i topimy w niej czekoladę,1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody , powoli dodajemy do niej masę tak aby się zahartowała. Chwileczkę chłodzimy, po czym wkładamy masę do szprycy i dekorujemy tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować