Zrobiłam go na chrzest siostrzeńca, wszystkim bardzo smakował
Składniki:
Składniki:
biszkopt
Masa biała:
300 ml śmietany kremówki
300 g białej czekolady
300 g kremowego twarogu z wiaderka
3 łyżeczki żelatyny
Masa ciemna:
200 ml śmietany kremówki
200 g ciemnej czekolady
200 g kremowego twarogu
2 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
150 ml kremówki
100 g ciemnej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
ewentualnie 50 g masy marcepanowej na dekorację
Tort z masą serowo-czekoladową -tort na chrzest - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jasna masa: śmietankę podgrzewamy, nast. wrzucamy do niej kawałki białej czekolady i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Studzimy. Dodajemy twaróg i mieszamy, na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Masę wykładamy na biszkopt i chłodzimy ok.2 godz.
2.Tak samo postępujemy ze składnikami na ciemną masę, poczym wylewamy ją do miski o średnicy mniejszej niżeli tortownica. Chłodzimy 2 godz. Gdy masa będzie już twarda przewracamy zawartość miski na jasną masę , tworząc małą kopułę.
3.Dekoracja:podgrzewamy śmietankę i topimy w niej czekoladę,1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody , powoli dodajemy do niej masę tak aby się zahartowała. Chwileczkę chłodzimy, po czym wkładamy masę do szprycy i dekorujemy tort.
Komentarze