Tort na chrzest - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na puszysto.dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać.Przygotować tortownicę o rozm. 23 cm średnicy, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym . Masę wlać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
2.Śmietanę i śmietankę fix zmiksować, dodać cukier , cukier waniliowy dalej miksować dodając po łyżce serka mascarpone. Czekoladę rozpuścić na parze z mlekiem, schłodzić i dodać do masy , wymieszać.
3.Żelatynę zalać wodą i odstawić na 5 min. Postawić w naczyniu nad parą aby rozluźniła się, dodać glukozę, wymieszać, dodać plantę wymieszać. Uważać aby masa nie zagotowała się. Cukier puder wsypać na równy blat, dodać masę i wyrabiać aż masa będzie plastyczna.
4.Placki przekroić na pół, nasączyć wodą z cytryną , posmarować masą. Masę plastyczną rozwałkować na placek. Powoli położyć na tort. Boki dobrze ucisnąć .
5.Do pozostałej masy plastycznej dodać barwnik różowy, wyrobić, rozwałkować i wycinać literki , kwiatki od foremki. Tort ozdobić wg uznania.
Komentarze