Tort z galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny domowy tort

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 budyń czekoladowy w proszku
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    litr kremówki
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    4 śmietan fixy
    sok z 1 cytryny

    1 słoik konfitury truskawkowej
    nasączenie
    1 szklanka mocnej herbaty z cukrem

    1 gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jaja ubić z cukrem na parze na puszty krem (ok. 10 minut), ostudzić, przesiać mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 170 st.C. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
  • 2. Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i śmietan fixem na sztywno.
  • 3. Biszkopty nasączyć ponczem i przełożyć ubitą śmietaną oraz konfiturą truskawkową. Zostawić 1/3 ubitej kremówki do dekoracji i posmarowania boków tortu. Wierzch i boki posmarować resztą śmietany. Na górę wylać tężejącą galaretką. Trochę galaretki wylać na płaski talerz, a po schłodzeniu wyciąć z niej małą foremką gwiazdki. Czekoladę zetrzeć na tarce. Posypać nią boki tortu. Na górze tortu zrobić szprycą cukierniczą rozetki z reszty śmietany. udekorować gwiazdkami z galaretki.

Porady

Można użyć galaretki innego koloru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować