Tort urodzinowy z KitKat i M&M's

4.5 (149 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moim zdaniem to wymarzony tort urodzinowy nawet dla najbardziej wymagających smakoszy. Po za świetnym smakiem wyróżnia się także oryginalnym wyglądem i estetycznym wykończeniem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki
    Biszkopt
    5 sztuk jajek w temperaturze pokojowej NIE ZIMNE
    110 g mąki pszennej typ(450) tortowa
    150 g drobnego cukru
    40 g mąki ziemniaczanej
    + kakao 2 łyżki
    KREM MASCARPONE
    30 dag śmietany kremówki 30%
    10 dag cukru pudru
    50 dag serka mascarpone

    dżem porzeczkowy

    sok z cytryny do nasączenia biszkoptu

    Dekoracja
    KitKat MAŁE ok. 450g zamiennie delicje, puste rurki
    m&m's ( jedno opakowanie)
    wstążka
    starta czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort urodzinowy z kitkat i m&m's - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając
    Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania
    Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, przerywamy miksowanie . Przechodzimy do mieszania delikatnie szpatułką do połączenie się składników. Ten etap należy wykonywać delikatnie i powoli, aby piana nie opadła.
    Ciasto przelewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) bez termoobiegu.
    Kiedy ciasto jest już upieczone wyjmujemy z piekarnika.
    Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa podkłady.

    Drugi biszkopt według tego samego przepisu + kakao.

    Mieszamy sok z cytryny z małą ilością przegotowanej, letniej wody i nasączmy biszkopt.
  • 2. Masa
    Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Dodajemy serek mascarpone i zmiksujemy do połączenia się składników.
  • 3. Składanie
    Cienko smarujemy trzy krążki biszkoptu dżemem. Na dżem wylewamy krem mascarpone i składamy. Na wierzch samą górę kładziemy ostatni podkład, smarujemy masą i dekorujemy ( u mnie starta czekolada i m&m's). Resztą masy smarujemy boki tortu i przyczepiamy batoniki. Całość wiążemy wstążką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować