Tort urodzinowy

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Wszyscy goście byli zachwyceni tym tortem.

  • 60 min

Składniki:

  • - jasny biszkopt z 6 jaj
    -ciemny biszkopt z 6 jaj
    Masa wiśniowa:
    -słoiczek drylowany wiśni w zalewie
    - galaretka wiśniowa
    -2 łyżki cukru
    Krem:
    -1 litr śmietany kremówki
    -2 śmietan-fixy
    - galaretka wiśniowa
    Ponadto:
    -olejek rumowy
    -owoce do dekoracji
    -300 ml przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopty, studzimy i przekrawamy każdy na 2 części.
    Wiśnie razem z zalewą wlewamy do małego baniaczka i dolewamy wody tak aby płynu było około 0,5 litra, dodajemy cukier. Gotujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy. odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy dodając fixy do śmietany. do ubitej śmietany dodajemy ostudzoną galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Do przegotowanej wody dodajemy troszkę kwasku cytrynowego i aromat- to posłuży nam do nasączenia biszkoptów. Zabieramy się do przekładania. Zaczynamy od ciemnego biszkoptu, nasączamy go i wykładamy na niego tężącą masę wiśniową. Przykrywamy jasnym biszkoptem i nasączamy, smarujemy kremem. przykrywamy ciemnym biszkoptem,nasączamy i również smarujemy kremem zostawiając trochę do ozdobienia toru. Przykrywamy nasączonym wcześniej jasnym biszkoptem. Przełożony tort obsmarowujemy dookoła i dekorujemy wg. uznania. Smacznego.

Porady

Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej. Łatwiej się wtedy kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować