Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopty, studzimy i przekrawamy każdy na 2 części.
Wiśnie razem z zalewą wlewamy do małego baniaczka i dolewamy wody tak aby płynu było około 0,5 litra, dodajemy cukier. Gotujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy. odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy dodając fixy do śmietany. do ubitej śmietany dodajemy ostudzoną galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Do przegotowanej wody dodajemy troszkę kwasku cytrynowego i aromat- to posłuży nam do nasączenia biszkoptów. Zabieramy się do przekładania. Zaczynamy od ciemnego biszkoptu, nasączamy go i wykładamy na niego tężącą masę wiśniową. Przykrywamy jasnym biszkoptem i nasączamy, smarujemy kremem. przykrywamy ciemnym biszkoptem,nasączamy i również smarujemy kremem zostawiając trochę do ozdobienia toru. Przykrywamy nasączonym wcześniej jasnym biszkoptem. Przełożony tort obsmarowujemy dookoła i dekorujemy wg. uznania. Smacznego.
Porady
Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej. Łatwiej się wtedy kroi.
Komentarze