Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Mąki przesiać. W osobnym naczyniu na wysokich obrotach ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany stopniowo dodać cukier, a następnie pojedynczo żółtka.
Na koniec dodać mąki. Ja od tego momentu ciasto mieszam drewnianą łyżką, ale można to także zrobić delikatnie miksując na wolnych obrotach miksera.
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w 170°.
Po upieczeniu należy wyjąć ciasto z piekarnika i razem z formą upuścić z pół metra wysokości na podłogę. Dzięki temu nie opadnie !
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Dodać do niej pokrojone na kawałki mrożone truskawki, dzięki temu galaretka szybciej ostygnie. Zmiksować.
Śmietanę ubić na wysokich obrotach miksera, a pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Do śmietany dodać zmiksowaną z truskawkami galaretkę. Krem wstawić do zamrażarki na około godzinę.
Przekroić biszkopt na 3 części. Nasączyć ponczem i przełożyć kremem truskawkowym.
Udekorować ubitą śmietaną kremówką, okruchami z biszkopta i truskawkami.
Komentarze