Tort truskawkowy

0 (0 ocen)

Ostatnimi czasy to w naszej rodzinie tort robiony na każdą okazję. No cóż – jest naprawdę pyszny. Dla wszystkich, którzy lubią delikatne kremy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    ½ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
    kilka kropel aromatu waniliowego

    Krem truskawkowy:
    troszkę ponad pół paczki mrożonych truskawek
    galaretka truskawkowa
    250 ml śmietany 36%
    śmietan fix

    Poncz:
    szklanka wody
    sok z połówki cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Mąki przesiać. W osobnym naczyniu na wysokich obrotach ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany stopniowo dodać cukier, a następnie pojedynczo żółtka.
    Na koniec dodać mąki. Ja od tego momentu ciasto mieszam drewnianą łyżką, ale można to także zrobić delikatnie miksując na wolnych obrotach miksera.
    Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w 170°.
    Po upieczeniu należy wyjąć ciasto z piekarnika i razem z formą upuścić z pół metra wysokości na podłogę. Dzięki temu nie opadnie !

    Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Dodać do niej pokrojone na kawałki mrożone truskawki, dzięki temu galaretka szybciej ostygnie. Zmiksować.
    Śmietanę ubić na wysokich obrotach miksera, a pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Do śmietany dodać zmiksowaną z truskawkami galaretkę. Krem wstawić do zamrażarki na około godzinę.
    Przekroić biszkopt na 3 części. Nasączyć ponczem i przełożyć kremem truskawkowym.
    Udekorować ubitą śmietaną kremówką, okruchami z biszkopta i truskawkami.

    źrodła inspiracji:
    http://nakrachymspodzie.blogspot.com/2012/06/niezawodny-biszkopt-rzucany.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować