Mmm... Niby taka prostota, a moje ulubione. Pomyśleć, że nie przepadałam za rodzynkami, a w tym wydaniu uwielbiam. Dla wszystkich, którzy mają dziś ochotę na słodki obiad lub nie tylko obiad.
Składniki:
Naleśniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
szklanka mleka
szklanka wody
szczypta soli
łyżka oleju
kilka kropel aromatu waniliowego
Farsz serowy:
30dag sera białego półtłustego
mały kubek jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru
rodzynki
Naleśniki z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki sparzyć, zalewając je wrzątkiem na ok. 40 minut.
Przesianą mąkę wymieszać z resztą składników. Odstawić ciasto na ok. pół godziny.
Ser biały wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem na gładką masę. Dodać rodzynki.
Smażyć naleśniki na skromnie skropionej olejem patelni na lekko zarumieniony kolor.
Naleśniki przełożyć masą serową w trójkąty.
Podgrzać na suchej patelni, dzięki temu ser będzie lekko zapieczony, co nada mu na prawdę dobry smak.
Po przełożeniu na talerze polać jogurtem naturalnym, posypać cukrem pudrem i posypać rodzynkami.
Komentarze