Naleśniki z serem i rodzynkami

0 (0 ocen)

Mmm... Niby taka prostota, a moje ulubione. Pomyśleć, że nie przepadałam za rodzynkami, a w tym wydaniu uwielbiam. Dla wszystkich, którzy mają dziś ochotę na słodki obiad lub nie tylko obiad.

Składniki:

  • Naleśniki:
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    szklanka mleka
    szklanka wody
    szczypta soli
    łyżka oleju
    kilka kropel aromatu waniliowego

    Farsz serowy:
    30dag sera białego półtłustego
    mały kubek jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki cukru pudru
    rodzynki

Naleśniki z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki sparzyć, zalewając je wrzątkiem na ok. 40 minut.
    Przesianą mąkę wymieszać z resztą składników. Odstawić ciasto na ok. pół godziny.
    Ser biały wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem na gładką masę. Dodać rodzynki.
    Smażyć naleśniki na skromnie skropionej olejem patelni na lekko zarumieniony kolor.
    Naleśniki przełożyć masą serową w trójkąty.
    Podgrzać na suchej patelni, dzięki temu ser będzie lekko zapieczony, co nada mu na prawdę dobry smak.
    Po przełożeniu na talerze polać jogurtem naturalnym, posypać cukrem pudrem i posypać rodzynkami.

    Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy