tort tiramisu

4.5 (195 ocen)

smaczny tort

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    Masa:
    Składniki na masę:
    750 g serka mascarpone
    200 ml śmietany kremówki
    100 g drobnego cukru do wypieków
    2 łyzki esencji waniliowej

    Do nasączenia blatów:
    160 ml bardzo mocnej kawy ostudzonej z 2 łyżeczek kawy
    80 ml likieru amaretto

    Ponadto:
    100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
    kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
  • 2. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
  • 3. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nozem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone ...
  • 4. Krem:

    Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, i esencję waniliową. Dodać serek mascarpone i wymieszać
  • tort 5. Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować