obłożenie:
kilka liści nori
500 g łososia (bez kości i skóry), może być wędzony
awokado
nasiona czarnego sezamu
duży ogórek
kawior
papryka czerwona
marynowany czosnek niedźwiedzi
imbir marynowany
paluszki krabowe
1.PRZYGOTOWANIE RYŻU:
Ryż dokładnie wypłukać. Ryż zalewamy około 300 ml wody. Gotujemy pod przykryciem do wrzenia. Później jeszcze około 10 min. Wyłączamy gaz, ale ryż zostawiamy pod przykryciem jeszcze około 15 min.
Ocet, cukier, sos sojowy i sake dokładnie wymieszać. Wlać do ryżu i dokładnie wymieszać z ryżem.
2.Łososia kroimy na cienkie plasterki, jeśli używamy surowej ryby marynujemy ją w soku z cytryny. Rybę odkładamy w chłodne miejsce.
Wszystkie składniki drobno kroimy.
Liściem nori wykładamy dno tortownicy.
Zwilżamy dłonie wodą, układamy ryż na liściu nori.
Układamy warstwy warzyw i ryb przekładając je cienkimi warstwami ryżu.
Powtarzamy warstwy, aż do wykończenia składników. Wierzch naszego tortu ozdabiamy wedle uznania.
Porady
Warto zostawić trochę ryby i warzyw do dekoracji wierzchu tortu.
Komentarze