Tort Sushi

4.5 (170 ocen)

Wytrawny tort. Propozycja dla wielbicieli sushi.

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu (najlepiej do sushi)
    4 łyżki. octu ryżowego
    2 łyżki cukru trzcinowego
    łyżka sosu sojowego
    łyżka sake

    obłożenie:
    kilka liści nori
    500 g łososia (bez kości i skóry), może być wędzony
    awokado
    nasiona czarnego sezamu
    duży ogórek
    kawior
    papryka czerwona
    marynowany czosnek niedźwiedzi
    imbir marynowany
    paluszki krabowe


    można użyć innych ulubionych dodatków do sushi

    składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tort sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE RYŻU:
    Ryż dokładnie wypłukać. Ryż zalewamy około 300 ml wody. Gotujemy pod przykryciem do wrzenia. Później jeszcze około 10 min. Wyłączamy gaz, ale ryż zostawiamy pod przykryciem jeszcze około 15 min.
    Ocet, cukier, sos sojowy i sake dokładnie wymieszać. Wlać do ryżu i dokładnie wymieszać z ryżem.
  • 2. Łososia kroimy na cienkie plasterki, jeśli używamy surowej ryby marynujemy ją w soku z cytryny. Rybę odkładamy w chłodne miejsce.
    Wszystkie składniki drobno kroimy.
    Liściem nori wykładamy dno tortownicy.
    Zwilżamy dłonie wodą, układamy ryż na liściu nori.
    Układamy warstwy warzyw i ryb przekładając je cienkimi warstwami ryżu.
    Powtarzamy warstwy, aż do wykończenia składników. Wierzch naszego tortu ozdabiamy wedle uznania.

Porady

Warto zostawić trochę ryby i warzyw do dekoracji wierzchu tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować