Tort SpongeBob

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Pyszczy i cudownie prezentujący się tort dla maluchów i nie tylko

  • 60 min

Składniki:

  • Tort:
    herbatniki (zmielone lub drobniutko pokruszone), 1 kg
    margaryna, 375 g
    czekolada, 100 g
    orzechy, 100 g
    jajka, 2
    cukier puder, 100 g
    Sok pomarańczowy, 250 ml
    masa cukrowa do dekoracji:
    ok 600 g cukru pudru
    miod jasny, 1 duza lyzka
    woda, 30 ml
    zelatyna, 5 g
    margaryna zwykla, 50 g
    barwniki spozywcze: zolty, brazowy, czerwony, niebieski, kazdego po pol lyzeczki
    dzem brzoskwiniowy, ok 4 lyzek, do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort spongebob - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tort: Margarynę zmiksować z cukrem, dodać jajka miksować dalej do otrzymania puszystej masy. Do masy dodać herbatniki, orzechy, startą na tarce czekoladę i sok(dodawać go stopniowo) tak,by otrzymać masę dająca się formować (dość twarda).
  • 2. Na tacy uformować kształt "boba", zrobić kilka wgłębień palcem tak,by przypominał gąbkę.Tort posmarować dżemem.
  • 3. Przygotowanie masy cukrowej:
    żelatynę rozpuścić w 30 ml cieplej wody. W garnuszku rozpuścić miód (nie dopuścić do zagotowania). Zestawić z gazu, dodać margarynę i żelatynę, mieszać aż się rozpuści (nie podgrzewać!). Do miski wsypać 500 g cukru pudru i wlać masę miodowa, zagniatać rekami jak ciasto, w razie potrzeby dosypywać cukru pudru.
  • 4. Kiedy masa przestanie lepić się do rak (powinna być jak plastelina), należy podzielić ja na części i zabarwic barwnikami, zagniatając tak długo, aż masa będzie równomiernie zabarwiona. Następnie rozwałkować ja na folii i dekorować tort.

Porady

Aby barwnik lepiej się rozpuścił warto rozmieszać go w kilku kroplach wody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować