Pyszczy i cudownie prezentujący się tort dla maluchów i nie tylko
60 min
Składniki:
Tort:
herbatniki (zmielone lub drobniutko pokruszone), 1 kg
margaryna, 375 g
czekolada, 100 g
orzechy, 100 g
jajka, 2
cukier puder, 100 g
Sok pomarańczowy, 250 ml
masa cukrowa do dekoracji:
ok 600 g cukru pudru
miod jasny, 1 duza lyzka
woda, 30 ml
zelatyna, 5 g
margaryna zwykla, 50 g
barwniki spozywcze: zolty, brazowy, czerwony, niebieski, kazdego po pol lyzeczki
dzem brzoskwiniowy, ok 4 lyzek, do posmarowania
Tort spongebob - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tort: Margarynę zmiksować z cukrem, dodać jajka miksować dalej do otrzymania puszystej masy. Do masy dodać herbatniki, orzechy, startą na tarce czekoladę i sok(dodawać go stopniowo) tak,by otrzymać masę dająca się formować (dość twarda).
2. Na tacy uformować kształt "boba", zrobić kilka wgłębień palcem tak,by przypominał gąbkę.Tort posmarować dżemem.
3.Przygotowanie masy cukrowej:
żelatynę rozpuścić w 30 ml cieplej wody. W garnuszku rozpuścić miód (nie dopuścić do zagotowania). Zestawić z gazu, dodać margarynę i żelatynę, mieszać aż się rozpuści (nie podgrzewać!). Do miski wsypać 500 g cukru pudru i wlać masę miodowa, zagniatać rekami jak ciasto, w razie potrzeby dosypywać cukru pudru.
4.Kiedy masa przestanie lepić się do rak (powinna być jak plastelina), należy podzielić ja na części i zabarwic barwnikami, zagniatając tak długo, aż masa będzie równomiernie zabarwiona. Następnie rozwałkować ja na folii i dekorować tort.
Porady
Aby barwnik lepiej się rozpuścił warto rozmieszać go w kilku kroplach wody
Komentarze