Tort zrobiłam na roczek synka, jest pyszny i słodki :)
4.5 (163 ocen)
Porady
Mase plastyczną można kupić juz gotowąalbo zrobić samemu Składniki: 800g cukru pudru 100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku) 4 łyżeczki żelatyny 70ml wody ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy Sposób przygotowania: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku). Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
Komentarze