spongebob

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Tort zrobiłam na roczek synka, jest pyszny i słodki :)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    140g cukru
    60g mąki pszennej
    60g mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    4 banany
    500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
    400g słodkiej śmietany 30- 36%
    3 śmietan- fix
    1- 2 łyżki cukru
    4 łyżeczki cukru waniliowego

    Masa czekoladowa:

    100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
    150g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Spongebob - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
    Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
    Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
    Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
    Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
    Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
    Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Porady

Mase plastyczną można kupić juz gotowąalbo zrobić samemu Składniki: 800g cukru pudru 100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku) 4 łyżeczki żelatyny 70ml wody ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy Sposób przygotowania: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku). Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować