Przyznam, że jest dość prosty w wykonaniu, natomiast jego smak przeszedł moje i wszystkich gości najśmielsze oczekiwania – lekki, aromatyczny, rozpływający się w ustach
3 godz.
Składniki:
Biszkopt (składniki na 1 biszkopt, który należy przekroić na 3 części, ja robiłam 6 warstw, więc piekłam 2 takie biszkopty):
Tort śmietanowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać stopiono cukier i żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i nadal ubijać na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-45 min. w temp. 180st. Czynność powtórzyć przy 2 biszkopcie. Po wystudzeniu obydwa podzielić na 3 części. Czynność powtarzamy z drugim biszkoptem.
2.W celu otrzymania ponczu łączyć letnią wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Na każdą warstwę odlewać część ponczu i dodawać takiego soku, jakie owoce będą kładzione na daną warstwę (np. na warstwę z gruszkami do ponczu dolewamy soku z gruszek i polewamy nim dany biszkopt, na warstwę z płatkami czekoladowymi nie dodajemy soku z puszki).
3.Miksujemy śmietanki z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Kiedy śmietana jest już sztywna, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek mascarpone.
4.Na każdą warstwę należy odłożyć część masy i kolejną do każdej części dodawać: gruszki, ananasy, płatki czekoladowe, truskawki, morele. Każdy biszkopt polewać równomiernie ponczem i smarować masą z owocami.
5. Do ozdobienia użyłam truskawek, migdałów, sosu truskawkowego i polewy czekoladowej, której składniki połączyłam w kąpieli wodnej.
Komentarze