Tort śmietanowo-owocowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przyznam, że jest dość prosty w wykonaniu, natomiast jego smak przeszedł moje i wszystkich gości najśmielsze oczekiwania – lekki, aromatyczny, rozpływający się w ustach

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt (składniki na 1 biszkopt, który należy przekroić na 3 części, ja robiłam 6 warstw, więc piekłam 2 takie biszkopty):

    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:

    1,2 l śmietany 30%
    5 śmietan-fixów
    500g serka mascarpone
    2 cukry waniliowe

    Polewa czekoladowa:

    1 czekolada gorzka
    1 czekolada mleczka
    50g masła

    Dodatkowo:

    gruszki z puszki
    morele z puszki
    ananasy z puszki
    płatki czekoladowe (lud starta gorzka czekolada)
    truskawki
    sos truskawkowy
    płatki migdałów

    Poncz:

    1 szkl. wody
    2 łyżki cukru
    sok wyciśnięty z całej cytryny
    sok z w/w owoców z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietanowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać stopiono cukier i żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i nadal ubijać na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-45 min. w temp. 180st. Czynność powtórzyć przy 2 biszkopcie. Po wystudzeniu obydwa podzielić na 3 części. Czynność powtarzamy z drugim biszkoptem.
  • 2. W celu otrzymania ponczu łączyć letnią wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Na każdą warstwę odlewać część ponczu i dodawać takiego soku, jakie owoce będą kładzione na daną warstwę (np. na warstwę z gruszkami do ponczu dolewamy soku z gruszek i polewamy nim dany biszkopt, na warstwę z płatkami czekoladowymi nie dodajemy soku z puszki).
  • 3. Miksujemy śmietanki z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Kiedy śmietana jest już sztywna, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek mascarpone.
  • 4. Na każdą warstwę należy odłożyć część masy i kolejną do każdej części dodawać: gruszki, ananasy, płatki czekoladowe, truskawki, morele. Każdy biszkopt polewać równomiernie ponczem i smarować masą z owocami.
  • 5. Do ozdobienia użyłam truskawek, migdałów, sosu truskawkowego i polewy czekoladowej, której składniki połączyłam w kąpieli wodnej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować